بازار، گروه استانها: در استان سمنان دو هزار و ۲۰۰ واحد صنعتی و ۱۸ شهرک و ناحیه صنعتی وجود دارد که سالانه تولیدات خوبی را در زمینه های مختلف به خصوص صنایع خودرو سازی، تولیدات فرآوری معدنی، سیمان و گچ، شوینده ها و ظروف یکبار مصرف، سیم و کابل و ... دارند.
تولید در استان سمنان اما با چالش هایی روبرو است که مهمترین آنها کمبود آب است اما چالش دهای تولید کنندگان صنعتی در استان سمنان صرفا به آب محدود نمی شود بلکه یکی از بزرگترین چالش ها به روز کردن ادوات و دستگاه ها و همچنین فناوری موجود در کارخانه ها است.
این روزها بسیاری از خطوط تولیدی صنعتی در کشورهای دنیا و حتی منطقه مانند ترکیه و آذربایجان و ...مکانیزه شده و ربات های هوشمند جای تکنسین ها را گرفته اند اما در کشورمان و طبیعتاً استان سمنان مسائل مرتبط با تحریم ها سبب شده تا ماشین آلات موجود هم دچار مشکلاتی شوند.
ماشین آلات ما قدیمی هستند
مدیر تولید یک واحد تولیدی در استان سمنان در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه قدیمی بودن لوازم از یک سو و همچنین تحریم ها و دسترسی به فناوری های روز از سوی دیگر کار تولید گران را دشوار ساخته است، گفت: در سال های اخیر فرسودگی قطعات و لوازم کارخانه ها بعضاً حتی به تعطیلی کارخانه یا خاموشی دستگاه ها منجر شده است.
یک فعال بخش تولید: در استان سمنان کارخانه هایی هستند که به واسطه مشکلات در قطعات و دستگاه ها مجبور به خاموش کردن کل خط تولید شده اند
محمد عزیزی با بیان اینکه نیاز به به روز رسانی ماشین آلات صنعتی در استان سمنان احساس می شود، بیان کرد: امروز دستگاه هایی در کارخانه های استان وجود دارد که راه اندازی نشده و هنوز آک بند هستند اما نمی توان آنها را راه اندازی کرد زیرا نیازمند کد های لایسنسی است که به دلیل تحریم ها آنها را به ما نمی دهند.
وی می افزاید: در استان سمنان کارخانه هایی هستند که به واسطه مشکلات در قطعات و دستگاه ها مجبور به خاموش کردن کل خط تولید شده اند زیرا به واسطه تحریم ها قطعات مورد نیاز دستگاه ها وجود ندارد هر چند تکنسین های ایران در سال های اخیر همت کرده و بخش بزرگی از مشکلات را حل کرده اند اما هنوز هم با موانع جدی روبرو هستیم.
چالش قدیمیها!
این فعال صنعتی در استان سمنان با بیان اینکه در واحد تولیدی ما دستگاهی وجود دارد که ۳۰ سال قبل در چند کارخانه دیگر کار کرده و بیش از شش سال هم در کارخانه ما کار می کند، می گوید: این دستگاه امروز دیگر بازدهی را در برابر دستگاه های مدرن ندارد و متاسفانه ما با مشکل روبرو هستیم.
عزیزی با بیان اینکه یکی از مهمترین مسائلی که ماشین آلات قدیمی دارند، بهره وری پایین است، ابراز کرد: آلودگی بیش از اندازه این دستگاه ها در قیاس با دستگاه های جدید بسیار قابل ملاحظه است و این یکی از مشکلات و چالش های پیش پای صنایع ما محسوب می شود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی سمنان: افزایش ظرفیت های تولیدی در ۴۳ واحد صنعتی در استان سمنان صورت گرفته است
وی با بیان اینکه کارخانهها بر فرض فقدان تحریمها هم توان مالی خرید تجهیزات به روز را ندارند، افزود: امروز در بهترین حالت بتوان دستگاه هایی را از ترکیه وارد کرد اما باید پذیرفت که هزینه های چند صد میلیارد تومانی آن به واسطه تلاطم های دلاری، از عهده هر واحدی بر نمی آید و این برای واحد های صنعتی ما یک کابوس است.
اقدامات دولت
دولت اما دست روی دست نگذاشته است، رئیس شرکتهای صنعتی استان سمنان از بازسازی کارخانهها در این استان خبر داد و گفت: حمایت از کارخانههای صنعتی برای به روز کردن تجهیزات یکی از اقداماتی است که در دستور کار شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان قرار دارد.
محمد رضا باقری با بیان اینکه از ابتدای سال بازسازی و نوسازی شش واحد صنعتی در استان سمنان انجام شده است، بیان کرد: یکی از این واحدهای صنعتی با آلایندگی شدید محیط زیست روبرو بود که به روز کردن دستگاههای آن سبب کاهش این میزان آلایندهها شد.
وی با بیان اینکه در پنج واحد صنعتی دیگر هم به روز سازی و تجهیز کارخانه و لوازم آن باعث افزایش ظرفیتهای تولیدی شد و ما توانستیم شاهد افزایش تولید در کارخانه باشیم، افزود: افزایش ظرفیتهای تولیدی در ۴۳ واحد صنعتی در استان سمنان صورت گرفته است.
ارتقای تولید در واحدهای صنعتی استان سمنان
رئیس شرکت شهرک های صنعتی استان سمنان با بیان اینکه ۳۱ واحد از بین واحدهایی که در آنها افزایش ظرفیت تولید صورت گرفته در داخل شهرکها و نواحی صنعتی قرار دارد، گفت: ۹ واحد صنعتی دیگر در خارج از شهرک ها قرار دارد اما به همت مسئولان توانستیم شاهد ارتقای تولید در آنها باشیم.
وی با بیان اینکه ارتقای ظرفیت های تولیدی در ۱۸ واحد صنعتی تولید مواد شیمیایی، ۱۰ واحد برق و الکترونیک، شش واحد تولید مواد غذایی، پنج واحد کانی های معدنی و سه واحد فلزی و یک واحد سلولوزی صورت گرفته است، افزود: از ابتدای سال جاری همچنین ۹ واحد راکد صنعتی در استان با سرمایه گذاری یک هزار میلیارد تومان و اشتغال ۳۵۰ نفر به چرخه تولید بازگشته است.
چالشهای هزینهبر
یک کارشناس اقتصادی اما در گفتگو با خبرنگار بازار عقیده دارد: مهمترین چالش پیش پای واحد های صنعتی برای به روز کردن تجهیزات و همچنین ارتقای دستگاه های تولیدی و به روز سازی فناوری، هزینه های بسیار بالا است به نحوی که این روزها برای به روز کردن یک کارخانه در اشل متوسط در این استان باید صحبت های میلیون یورو کرد.
حسن همتیان با بیان اینکه برای به روز کردن ساز و کارهای کارخانه ها و مثلا ورود ربات ها و هوش مصنوعی نیازمند تبادلات مالی و تجاری با خارج از کشور هستیم، تاکید کرد: در دولت سیزدهم تعاملات خوبی با کشورهای همسایه صورت گرفت و دولت چهاردهم هم تلاش کرده تا روابط دیپلماتیک را ارتقا بدهد اما به چیزی فراتر از این مسائل نیاز داریم.
یک کارشناس: دولت باید بتواند گره مشکلات تحریم ها را حل کند و ما هم در داخل باید بتوانیم فناوری مان را توسعه ببخشیم
وی با بیان اینکه تحریم ها مشکلات عدیده ای را برای کارخانه های ما به وجود آورده است، افزود: ما امروز دستگاه های سی ان سی را داریم که ساخت ترکیه است و تعمیر آنها نیازمند کدهایی است که تنها در دست شرکت تولید کننده قرار دارد و اگر ای دستگاه ها نیاز به تعمیر داشته باشد فقط کارشناسان ترکیه ای باید به کشورمان سفر کرده و هزینه های چند صد میلیون تومانی برای آنها صورت گیرد در صورتی که این هزینه ها برای کارخانه ها دشوار است.
رد پای تحریمها
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دستگاه هایی در استان سمنان وجود دارد که مثلا در بعد آزمایشگاهی اصلا روشن هم نشده اند و بیش از یک دهه هنوز هم روشن نشده اند زیرا راه اندازی آنها نیازمند به روز رسانی است که باید بر فرض در آلمان صورت گیرد و ما تبادلات مالی به واسطه تحریم ها در این کشورها نداریم، گفت: همه اینها باعث شده که حتی اگر بتوانیم همین امروز دستگاه ها را راه انداری کنیم، با تکنولوژی ۲۰ سال پیش اروپا سر و کار خواهیم داشت.
همتیان با بیان اینکه چین البته در این مدت شریک تجاری خوبی برای کشورمان بوده و توانسته بخشی از نیاز ما به فناوری و دستگاه ها را تامین کند، بیان کرد: به نظر می رسد که مبادلات ما با چین بیشتر برای طرف چینی سود داشته تا طرف ایرانی اما مشکل بعدی اینجا است که به واسطه تلاطمهای دلاری حتی خرید از چین هم نیازمند چند ده میلیارد تومان هزینه است.
وی با بیان اینکه دولت باید بتواند گره مشکلات تحریم ها را حل کند و ما هم در داخل باید بتوانیم فناوری مان را توسعه ببخشیم، افزود: تکنسینهای داخلی در سالهای اخیر کارهای درخشانی را صورت دادهاند اما باید این یافتههای علمی به نوعی به صنعتگران متصل شود نه اینکه پشت دیوارهای پارکهای علم و فناوری باقی بماند اما متاسفانه این اتفاق به خوبی رخ نداده پس باید درهای موسسات دانش بنیان را به سوی کارخانهها باز و به جونان اعتماد کرد.